fbpx
+ 36 30 628 2655 szivtoltes@gmail.com

Gyermekfelügyelet és a koronavírus járvány

Önmagában is a válás egyik legkritikusabb pontja azt elfogadni, hogy mostantól a volt házastársad gondoskodik a gyermekedről és ő képviseli a gyermeked gyermekfelügyelet jogát. De a koronavírus járvány ideje alatt ez egyenesen elviselhetetlen lehet.

Sajnos a koronavírus járvány pillanatok alatt káoszt és bizonytalanságot teremtett a modern világunkban. A régi szabványok jelenleg nem alkalmazhatók. A törvényeket módosítják vagy eltörlik, és újakat vezetnek be annak érdekében, hogy megbirkózzanak ezzel a globális vészhelyzettel.

Ugyanakkor a bíróságok csak online működnek és tárgyalás nélkül döntenek peren kívüli ügyekben. Így korlátozottan és nagy óvatossággal dolgoznak tovább. Az ügyvédek, mint mi mindannyian, egész idő alatt visszavonulnak otthonuk biztonságába és onnan működnek online.

De ez egyáltalán nem számít! Most számodra az a fontos, hogy gyermekedet biztonságban tartsd egy olyan világban, amely hirtelen félelmetesen veszélyessé vált.

 

Gyermekfelügyelet és a COVID-19

Ez a cikk ismerteti, hogy mit kell tudni arról, hogy a koronavírus járvány kitörése hogyan befolyásolhatja a gyermeked gyermekfelügyeleti jogait.

 

Gyermeked védelme

 

Az egyik legfontosabb és legfélelmetesebb kérdés, amikor a világjárvány növekedésével szembesülhetsz, az az, hogy mikor kell, vagy meg kell-e sértened a gyermekfelügyeleti megállapodást, annak érdekében, hogy megvédd gyermekedet a koronavírustól való fertőzésveszélytől.

A valóság viszont az, hogy a bírósági végzések megsértése veszélyes dolog, és a következmények súlyosak lehetnek. Ha egy bíró úgy találja, hogy ok nélkül megsértetted a gyermekfelügyeleti megállapodás feltételeit, akkor azt kockáztatod, hogy teljes mértékben elveszítheted a gondozás jogát.

Ugyanakkor természetesen semmi sem fontosabb, mint a gyermeked egészsége. Ha egykori házastársad koronavírussal fertőzött, akkor az a döntés, hogy nem engeded gyermekedet az ő otthonába, akkor az, nem csak hogy bátor cselekedett, hanem egyszerűen ésszerű döntés is.

Több kérdést is fel vet, az a helyzet, amikor az exed nem fertőzött, de veszélyeztetve van. Különösen, ha olyan helyen él vagy olyan közösségben dolgozik, ahol rohamosan terjed a járvány.

Egy másik kihívást jelentő kérdés az is, hogy megbízható-e a volt házastársad a hatékony társadalmi elszigeteltség és higiénia betartásának gyakorlásában.

Mielőtt átengeded a gyermek felügyeleti jogát a volt házastársadnak, elengedhetetlen – különösen a magas kockázatú területeken, – hogy átbeszéld és megvitasd az elszigetelés és a karantén stratégiátokat.

Készíts sürgősségi protokollokat, állíts fel érintkezési szabályokat arra a helyzetre, ha az ex párod vagy bárki a gyermeked közvetlen környezetében koronavírusra utaló tünetet mutat, vagy veszélyeztetve van.

Csak akkor add át a felügyeletet, ha biztos vagy abban, hogy a volt párod elég felelősségvállaló ahhoz, hogy betartsa ezeket a biztonsági intézkedéseket.

Viszont ne ess abba a hibába, hogy önhatalmúlag a járvány miatt teljesen elzárod a gyermekedet a másik szülőjétől!

A „legjobb védelem” az irányadó

A gyermekfelügyeleti jogviszonyok meghatározása a koronavírus járvány idején különös elbírálás alá esik. Ha bizonyítani tudod a bíróságon, hogy gyermeked egészségének védelmének érdeke az, hogy átmenetileg vagy a világjárvány egész ideje alatt veled maradjon, akkor ezt kell tenned.

Valószínűleg azonban nem vagy a legjobb helyzetben ahhoz, hogy ezt egy személyben megítéld. Végül is a saját félelmeid, szorongásod nem jelent objektív vagy ésszerű megítélést ebben az ügyben. Ezért érdemes szakértőt hívni. Családjogász ügyvéd – Dr. Voczelka Ágnes – segít neked, hogy megvitassátok az aggodalmaidat, és stratégiát dolgozzon ki gyermeked védelmére, illetve a gyermekfelügyeleti jogaid megőrzésére.

Továbbá a gyermektartásdíj kérdésének rendezésében is, hogy ebben a helyzetben milyen összegre van szüksége a gyermeknek, ami a gyermek ellátását biztosítja. Hogyan kell segítenie a másik félnek, mit kell tenned, ha valamelyik szülő elveszíti a munkahelyét.


Válás szakértő

 

Készülj fel!

Amellett, hogy az ügyvédnő felhívja a figyelmedet a legfontosabb követelményekre, amit a koronavírus járvány idején be kell tartanod, az egyik legfontosabb dolog, amelyet megtehetsz, ha harcolni szeretnél a gyermeked felügyeleti jogaiért, annak bemutatása, hogy jól felkészültél-e a vírus elleni védekezés szülői feladataira.

Ez nem csak annak a bizonyítását foglalja magába, hogy te magad fertőzött vagy-e vagy sem, hanem, hogy Te és a gyermeked jelenleg már hogyan gyakoroljátok a társadalmi távolságtartást, higiénia betartását.

Továbbá például annak bemutatását is, hogy készen állsz-e és hogyan tudsz segíteni gyermekednek az óvodai vagy iskolai digitális tanulás elsajátításába. Hogyan tudod a lehető legjobban kihasználni ezt a rossz helyzetet?

Azt is bizonyítanod kell, hogy fel vagy-e készülve gyermeked érzelmi, pszichológiai és társadalmi igényeinek kielégítésére ebben a félelmetes és bizonytalan időben.

Ne idegeskedj!

Nincs kétség, mivel, bizonytalan időkben élünk, hogy megpróbálod a gyermekedet a lehető legkisebb fizikai és pszichológiai sérülésekkel átkísérni a járvány időszakán. A stressz és a félelem óriási, és ez nem csak a gyermekedet, hanem TÉGED is terhel.

Ez egyben azt is jelenti, – és ez minden eddiginél a legfontosabb, – hogy a lehető legjobban őrizd meg mentális egészséged. Vigyáznod kell, nehogy a frusztrációd, kétségbeesésed elhatalmasodjon rajtad. Ha hagyod, hogy a szorongás spirálja beszippantson és ellenőrizetlen maradjon, előfordulhat, hogy oly módon fogsz viselkedik, amely veszélyeztetheti a gyermekfelügyeleti jogaidat.

Ebben az időben – de a válás alatt és után is – nagy szükség van a kompromisszumképes együttműködésre a volt pároddal. Elengedhetetlen, hogy a vitákat minimalizáljátok vagy teljesen szüntessétek meg és megértően fogadjátok a gyermek érdekében hozott biztonsági döntéseket.

A válási tanácsadás koronavírus alatt, pont ebben nyújt segítséget. Szakértőnk, Fleischer Gabriella lelkileg támogat, neki elmondhatod a benned lévő aggodalmaidat, megbeszélhetitek a félelmeidet.

Gyerekednek szüksége van rád és az általad nyújtott kényelemre, az egészséges fejlődése érdekében. Szüksége van rád, hogy biztonságérzete legyen az egyre bizonytalanabb világban. Tehát tedd meg, amit tenned kell, annak érdekében, hogy vigyázhass magadra, hogy vigyázni tudj a gyermekedre.

Minden megoldható a pandémia idején

A koronavírus járvány idején a szülői feladatok ellátása lehet a legnehezebb kihívás, amellyel valaha is szembe kell nézned, különösen akkor, ha megosztod a gyermekfelügyeleti jogot. Szembe kell nézned azzal a ténnyel, hogy gyermeked egészségét a másik szülőre kell bíznod. Nem kell azonban egyedül menned. Kérd ki ügyvédünk tanácsát, hogy segítsen meghatározni gyermeked érdekeit, és szükség esetén segítsen harcolni érte.

Mindenekelőtt azonban törekedj a megfelelő otthoni környezet megteremtésére, ami nemcsak gyermeked fizikai és érzelmi egészségét, hanem a sajátodat is táplálja.

A világjárvány elmúlik, és remélhetőleg a gyermeked úgy fog emlékezni rá, hogy pontosan azok a szülők voltatok, akikre szüksége volt életetek egyik legfélelmetesebb időszakában.

Szerzőről

Fleischer Gabriella vagyok, a szívtöltés.hu megalkotója. 

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem, ismét sikerült értékes gondolatokat átadnom számodra. Főként párkapcsolati problémákkal és válással kapcsolatos cikkeket írok.

Ezek sokat segíthetnek Neked abban, hogy boldogabb párkapcsolatban élhess vagy ha netán elváltál esetleg váló félben vagy, akkor a következő kapcsolatodat sikeresebben tud működtetni. 

Párkapcsolati és válási tanácsadó

Szívtöltés.hu

Érdekel a párkapcsolati és válásszakértői cikkek

Csatlakozz a levelezőlistához, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket és bejegyzéseket.

Sikeresen feliratkoztál!

Share This

Oszd meg ezt a bejegyezést barátaiddal!