fbpx
+ 36 30 628 2655 szivtoltes@gmail.com

Azon aggódsz, hogy mennyi időt tölthetsz gyermekeddel karácsonykor? Készülj időben! Információkat találsz arról, hogy hogyan egyeztess karácsonykor a láthatás kialakításáról, annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesen történjen az ünnepi időszak megszervezése.

Hogyan egyeztess karácsonykor az ex-eddel

Bárki számára stresszes lehet az ünnepi időszak Karácsony közeledtével. Ez még inkább igaz azokra az elvált szülőkre, akik nem láthatják, vagy nem tölthetik együtt az ünnepeket gyermekeikkel, mivel a válás jogi procedúrája még nem zajlott le, vagy nincs egyetértés a meglévő határozat tekintetében. Számukra kritikus időszak lehet a karácsony, különösen a Szenteste.

Karácsony, az év egyik legvarázslatosabb ünnepe mind a szülők, mind a gyermekek számára. De ha gyermekedtől külön töltöd az ünnepeket, gyakran magányosnak, bosszúsnak és féltékenynek érezheted magad, még ha pár napról is van szó.

Ebben az időszakban gyermekeik érdekében egyes elvált párok félreteszik a nézetkülönbségüket, ám sajnos nem minden szülő élvezheti ezt a luxust a szeretet ünnepén. Néhány szülő számára így különösen fájdalmas lehet, hogy nem láthatja gyermekét, mikor kinyitja az ajándékokat.

Bizony nehéz a karácsonyra vonatkozó láthatási időket érintő jogi megállapodás kialakítása és betartása a gyakorlatban, hogy mindenki számára kellemes időtöltés lehessen a Szeretet Ünnepe. Mégis előfordulhat, hogy az egyik szülő nem részesülhet ugyanolyan mértékben a gyermekükkel töltött ünnepnapokban, mint a másik szülő. Azonban ettől eltérően is beoszthatjátok az ünnepnapokat a volt partnereddel a gyermekek érdekében, hiszen a gyerekeknek mindkét szülője szeretetére szüksége van. Ez csak rajtatok áll!

Válási tanácsadás

Hogyan tárgyalj egy új alternatív karácsonyi láthatásról?

Karácsonyi megállapodási tanácsok

  • Amikor egyeztetni akarsz a volt pároddal az ünnepnapok felosztásával kapcsolatban, fontos, hogy ezt minél előbb tedd meg. Így mindketten megtudtok birkózni az új megállapodás részleteivel. Lesz időd megbizonyosodni arról, hogy az nem csak a Te, hanem a gyermeked igényeinek is megfelel.
  • Ha karácsonykor kezded el a gyermeked láthatását követelni a jogi megállapodástól eltérően, akkor valószínűleg a volt partnered azt fogja érezni, hogy legszívesebben lelőne és „csak azért sem” lesz partner az alternatív megállapodásban. Ezért nyugodtnak és kompromisszumra hajlamosnak kell lenned, amikor javaslatot teszel a karácsony azon napjára, amikor együtt szeretnéd tölteni az időt gyermekeddel.
  • Ha távol éltek egymástól, akkor javasolhatsz alternatív éveket is. Ahol az első évben a gyermeked az ex-partnereddel marad, aztán a második évben a gyermek látogat meg téged, és ez addig folytatódik, amíg a gyermek elég idős nem lesz ahhoz, hogy saját döntését meghozhassa.

További lehetőségek

  • Ha az első alkalommal sikerül konfliktusmentesen megfelelő megállapodást kötni, akkor elégedettek lesztek a megállapodással, és ez így évről évre könnyedén folytatódhat. Ne aggódj, ha a volt partnered első alkalommal visszautasítja a javaslatodat, nehéz dolog azonnal megbirkózni a hatalmas változással.
  • Ezért adj neki időt! Próbálj meg nem csalódni és ügyelj arra, hogy ne mondj valami olyat, amit később megbánhatsz! Ehelyett kérdezd meg a volt partnered, hogy milyen megállapodást részesítene előnyben. Még mindig sokkal jobb valamilyen formában együtt ünnepelni a családoddal, mint ha egyáltalán nem vagy velük.
  • Egy nagyszerű ötlet lehet még az is, ha végképp nem tudtok megegyezni, hogy egy úgynevezett „korai karácsonyt” ünnepeltek. Ajándékokat adhatsz gyermekednek, karácsonyi vacsorát készíthetsz, és megteheted az összes hagyományos ünnepi dolgot, amit szeretsz csinálni, csak egy kicsit korábban, mint általában. 🙂
  • Ne versengj!
  • Érthető, hogy amikor karácsonykor, a szeretet ünnepén együtt töltöd az időt a gyermekeddel, azt akarod, hogy a lehető legjobban érezze magát, kényeztesd és elhalmozd ajándékokkal. Ennek ellenére több problémát okozhat, mint amennyit ténylegesen megold.

Sok elvált vagy válófélben lévő szülő megpróbál versenyezni egymással az ajándékok terén; az egyik szülő azonban mindig felülmúlja a másikat. Meg kell próbálni elkerülni a versenyt! Ha a gyermek a számára legjobb ajándékot kapja meg, akkor az ex-partnered valószínűleg csalódott lesz. Ez bizony karácsonykor megállíthatja az informális megállapodásokat. Gondolj bele hasonlóképpen, ha ez visszafelé történik, és az ex-partnered veszi a legjobb ajándékot, te csak a második legjobbnak érezheted magad. Ebben is célszerű egyeztetni.

A karácsonynak mindenki számára örömteli időnek kell lennie. Ha lehetséges, – legyen része a megállapodásnak – karácsony előtt beszélj az ex-partnereddel, és ügyelj arra, hogy mindketten ésszerű költségvetést tartsatok be az esetleges ellenségeskedés elkerülése érdekében.

Ha az ex-partner megtagadja a kommunikációt vagy az ajándékok költségvetésének megállapítását, akkor a legjobb dolog az, ha nyíltan és őszintén elmagyarázod gyermekednek, mi az, amit megengedhettek magatoknak. Elmondhatod neki, hogy a kívánt ajándék számára megfelelő vagy túl drága esetleg. Bármikor kompromisszumot köthetsz gyermekeddel, ám az őszinteség a legjobb út az összes érintett fél számára.

Utógondolat…

A szülők számára a karácsony varázslatos vagy nyomorúságos lehet – és ez a hozzáállásuktól függ. Ha a válás sérelmeit feldolgoztad, érett vagy és érted a helyzet lényegét, akkor valószínűbb, hogy sikerül megállapodnod a gyermeked szülőjével.

A kompromisszum az első lépés a hidak felépítésében az ex-partnereddel, és egy olyan szoros társ-szülői kapcsolat megteremtésében, amely szülő és gyermek számára nemcsak karácsonykor, a szeretet ünnepén, hanem az év többi részében is előnyös lesz.

Szerzőről

Fleischer Gabriella vagyok, a szívtöltés.hu megalkotója. 

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem, ismét sikerült értékes gondolatokat átadnom számodra. Főként párkapcsolati problémákkal és válással kapcsolatos cikkeket írok.

Ezek sokat segíthetnek Neked abban, hogy boldogabb párkapcsolatban élhess vagy ha netán elváltál esetleg váló félben vagy, akkor a következő kapcsolatodat sikeresebben tud működtetni. 

Párkapcsolati és válási tanácsadó

Szívtöltés.hu

Érdekel a párkapcsolati és válásszakértői cikkek

Csatlakozz a levelezőlistához, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket és bejegyzéseket.

Sikeresen feliratkoztál!

Share This

Oszd meg ezt a bejegyezést barátaiddal!