fbpx
+ 36 30 628 2655 szivtoltes@gmail.com

Aggódsz azon idő miatt, amelyet elváltként gyermekeddel tölthetsz karácsonykor? Az alábbiakban információkat találsz az alternatív karácsonyi láthatási ütemterv kialakításáról.

Hogyan készíts alternatív karácsonyi láthatási megállapodást az ex-eddel

Bárki számára stresszes lehet az ünnepi időszak Karácsony közeledtével. Ez még inkább igaz azokra a szülőkre, akik nem láthatják, vagy nem tölthetik együtt az ünnepeket gyermekeikkel. Számukra kritikus nap lehet különösen a Szenteste.

Karácsony, az év egyik legvarázslatosabb ünnepe mind a szülők, mind a gyermekek számára. De ha gyermekedtől elszakadsz, gyakran magányosnak, bosszúsnak és féltékenynek érezheted magad, még ha pár napról is van szó.

Ebben az időszakban gyermekeik érdekében egyes elvált párok félreteszik a nézetkülönbségüket, ám sajnos nem minden szülő élvezheti ezt a luxust a szeretet ünnepén.

Néhány szülő számára fájdalmas, hogy nem láthatja gyermekét mikor kinyitja az ajándékokat. És bár nehéz a karácsonyra vonatkozó láthatási időket érintő jogi megállapodás kialakítása, mégis előfordulhat, hogy ettől eltérően informális megállapodásra juthatsz a volt partnereddel.

Hogyan tárgyald meg az alternatív karácsonyi láthatást?

Alternatív karácsonyi megállapodási tanácsok

  • Amikor alternatív megállapodást javasolsz a volt párodnak, fontos, hogy ezt minél előbb tedd meg. Így mindketten megtudtok birkózni az új megállapodás részleteivel. Lesz időd megbizonyosodni arról, hogy az nem csak a Te, hanem a gyermeked igényeinek is megfelel.
  • Ha karácsonykor kezded el a gyermeked láthatását követelni, akkor valószínűleg a volt partnered azt fogja érezni, hogy legszívesebben lelőne és „csak azért sem” lesz partner az alternatív megállapodásban. Ezért nyugodtnak és kompromisszumra hajlamosnak kell lenned, amikor javaslatot teszel a karácsony azon napjára, amikor együtt szeretnéd tölteni az időt gyermekeddel.
  • Ha távol éltek egymástól, akkor javasolhatsz alternatív éveket is. Ahol az első évben a gyermeked az ex-partnereddel marad, aztán a második évben a gyermek látogat meg téged, és ez addig folytatódik, amíg a gyermek elég idős nem lesz ahhoz, hogy saját döntését meghozhassa.

További lehetőségek

  • Ha az első alkalommal sikerül konfliktusmentesen megfelelő megállapodást kötni, akkor elégedettek lesztek a megállapodással, és ez így évről évre könnyedén folytatódhat. Ne aggódj, ha a volt partnered első alkalommal visszautasítja a javaslatodat, nehéz dolog azonnal megbirkózni a hatalmas változással.
  • Ezért adj neki időt! Próbálj meg nem csalódni és ügyelj arra, hogy ne mondj valami olyat, amit később megbánhatsz! Ehelyett kérdezd meg a volt partnered, hogy milyen megállapodást részesítene előnyben. Még mindig sokkal jobb valamilyen formában együtt ünnepelni a családoddal, mint ha egyáltalán nem vagy velük.
  • Egy nagyszerű ötlet lehet még az is, hogy egy úgynevezett „korai karácsonyt” ünnepeljetek. Ajándékokat adhatsz gyermekednek, karácsonyi vacsorát készíthetsz, és megteheted az összes hagyományos ünnepi dolgot, amit szeretsz csinálni, csak egy kicsit korábban, mint általában. 🙂
  • Ne versengj!
  • Érthető, hogy amikor karácsonykor, a szeretet ünnepén együtt töltöd az időt a gyermekeddel, azt akarod, hogy a lehető legjobban érezze magát, kényeztesd és elhalmozd ajándékokkal. Ennek ellenére több problémát okozhat, mint amennyit ténylegesen megold.

Sok elvált vagy válófélben lévő szülő megpróbál versenyezni egymással az ajándékok terén; az egyik szülő azonban mindig felülmúlja a másikat. Meg kell próbálni elkerülni a versenyt! Ha a gyermek a számára legjobb ajándékot kapja meg, akkor az ex-partnered valószínűleg csalódott lesz. Ez bizony karácsonykor megállíthatja az informális megállapodásokat. Gondolj bele hasonlóképpen, ha ez visszafelé történik, és az ex-partnered veszi a legjobb ajándékot, te csak a második legjobbnak érezheted magad.

Kapcsolódó tartalom

A karácsonynak mindenki számára örömteli időnek kell lennie. Ha lehetséges, – legyen része a megállapodásnak – karácsony előtt beszélj az ex-partnereddel, és ügyelj arra, hogy mindketten ésszerű költségvetést tartsatok be az esetleges ellenségeskedés elkerülése érdekében.

Ha az ex-partner megtagadja a kommunikációt vagy az ajándékok költségvetésének megállapítását, akkor a legjobb dolog az, ha nyíltan és őszintén elmagyarázod gyermekednek, mi az, amit megengedhettek magatoknak. Elmondhatod neki, hogy a kívánt ajándék számára megfelelő vagy túl drága esetleg. Bármikor kompromisszumot köthetsz gyermekeddel, ám az őszinteség a legjobb út az összes érintett fél számára.

Utógondolat…

A szülők számára a karácsony varázslatos vagy nyomorúságos lehet – és ez a hozzáállásuktól függ. Ha a válás sérelmeit feldolgoztad, érett vagy és érted a helyzet lényegét, akkor valószínűbb, hogy sikerül megállapodnod a gyermeked szülőjével.

A kompromisszum az első lépés a hidak felépítésében az ex-partnereddel, és egy olyan szoros társ-szülői kapcsolat megteremtésében, amely szülő és gyermek számára nemcsak karácsonykor, a szeretet ünnepén, hanem az év többi részében is előnyös lesz.

Érdekel a párkapcsolati és válásszakértői cikkek

Csatlakozz a levelezőlistához, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket és bejegyzéseket.

Sikeresen feliratkoztál!

Share This

Oszd meg ezt a bejegyezést barátaiddal!