fbpx
+ 36 30 628 2655 szivtoltes@gmail.com

Be kell vallanom, hogy a legnagyobb kihívás számomra az volt, hogy hogyan szemléltessem azt a tudást, amit át szeretnék Nektek adni a házassági tanácsadással kapcsolatban. Többször próbáltam strukturálni, leegyszerűsíteni, mindenki számára egyértelművé tenni, mi k is azok a tipikus hibák, amik a párkapcsolatban jellemzően előszoktak fordulni. 

Bemutatom két szereplőmet Szellit, a lány szívet, és Szebáldot a fiú szívet.         

Párkapcsolatuk kezdetén arra törekedtek, hogy konfliktusmentesen éljék le az életüket. Figyeltek egymásra, meghallgatták egymást és sok időt töltöttek együtt. Ahogy viszont egyre több idő telt el a házasságukban, úgy egyenes arányban egyre több hibát halmoztak fel. A mindennapok monoton rendszerében egyre kevesebb minőségi időt töltöttek egymással, így a hibák kijavítására sem volt annyi lehetőségük. (A hibák, bántások, sérelmek nem szándékosan termelődtek, java részt mulasztásokból adódtak.) Így pár év elteltével – mindenkinél más ez az időintervallum – egyszer csak Szelli elégedetlenséget érzett a párkapcsolatukkal kapcsolatban és hangot is adott az érzéseinek.

 

Nézzük meg, hogyan tette ezt Szelli? Milyen kommunikációs problémáik voltak?

  1. visszahúzódott Szebáldtól, már nem vágyott rá, hogy minden gondolatát megossza élete párjával. Szebáld eközben semmit nem vett észre, nem tudta, hogy Szelli elégedetlen a kapcsolatukkal. (elindult Szelliben az eltávolodás)

2. sértődéssel  – Mi a baj drágám? – kérdezte Szebáld, – “Semmiiii” – válaszolta Szelli. Szebáld lelke mélyén tudta, hogy baj van, de elbagatellizálta a dolgot – úgy tett, mintha Szelli nem gondolná komolyan, azt gondolta, “most csak egy kicsit fáradt” (Szelli valójában nem mondta el pontosan a párjának, hogy mi bántja, így érdemi változás nem várható a párkapcsolatukban. Szebáld pedig nem forszírozta tovább, szeretett volna túl lenni rajta)

3. veszekedéssel – Szelli kitört és hangot adott az elégedetlenségének. – ,,Persze, mert Te mindig csak a munkáddal foglalkozol” – vádaskodott Szelli. Szebáld próbált védekezni, jogtalannak érezte a vádaskodást, hiszen ő úgy érezte, hogy azért dolgozik annyit, hogy a családjának mindene meglegyen. Megsértődött, pár nap után végiggondolta újra és újra a veszekedést, de komolyabb erőfeszítést nem tett a változtatásért, így a párkapcsolatuk minőségi szintje változatlan marad.

És ez így ment rendszeresen. Hol Szebáld, hol Szelli kezdte a veszekedést. Hosszú napok, hetek teltek el néma hallgatással. Mindketten érezték, hogy nem jó úton haladnak. Próbáltak barátoktól, családtagoktól tanácsot kérni, de konkrét segítséget nem kaptak. Egy nap, Szelli úgy érezte nem bírja tovább és veszekedés közben kijelentette, hogy válni akar.

Mindkettőjük szíve tele volt mélységes fájdalommal. Szebáld nem értette, hogy jutottak idáig, Szelli úgy érezte, nem akar Szebálddal együtt lenni.

 

A férj nem tudta mit tegyen. Egyben biztos volt, nem akarja elveszíteni a feleségét, hiszen a világon mindennél jobban szereti. Kétségbeesve kereste a megoldást, ki segíthetne neki ebben a helyzetben. Soha nem volt még ilyen szituációban, nem tudta mit kell csinálnia, Szelli beszélni sem akar vele. Eddig minden nagyobb dolgot együtt beszéltek meg, együtt hozták meg a döntést. És most Szelli egyedül döntött! Mélységesen elhagyottnak érezte magát.

Zavartan, elkeseredve ment dolgozni, de a munkájára nem tudott odafigyelni. Egyre csak az járt a fejében, ha nem tesz valamit végleg elveszíti azt a személyt, aki nélkül nem tud élni. Fájt a szíve ha rágondolt, hogy Szelli nélkül kell élnie. Kollégák, barátok észrevették rajta, hogy valami baj van. Azt mondták: “-Hát pajtás, Te is így jártál!”

Szebáld egyre csak arra gondolt, ha nem tesz valamit, biztos, hogy elválnak. Ezt pedig nem szeretné. Elválni? Szelli ezt téényleg végig gondolta? Hogy jutott erre a gondolatra? Régen, amikor még minden szép és jó volt köztük felháborodva elutasította azokat, akik elváltak. És most ő is pont ezt akarja csinálni? Hogy lehet ez? “-Tényleg ennyire rossz voltam?” – kérdezte számtalanszor magától, – Hol rontottuk el? Meglehet még javítani? Milyen lehetőségem van? Ha elválunk, mindent elveszítek, amit együtt felépítettünk.

Arra gondolt, ha nem tesz semmit, akkor beigazolódik Szelli döntése. Egyenes út vezet a válásig. De ha megpróbálja rendbe hozni a házasságát, akkor lehet, hogy rendeződik a kapcsolatuk. Kell találnia valakit, aki segítséget nyújt neki!

De kit? Családtagok, barátok már kudarcot vallottak, igazi segítséget nem kaptak eddig sem tőlük. Bármennyire is fáj, szakember segítségét kell kérnie. “Hátha nem késő” – reménykedett és elkezdett párkapcsolati tanácsadót keresni az interneten.

 

 

Mindig nagy kérdés, hogy mikor jó házassági tanácsadóhoz fordulni?

Szerzőről

Fleischer Gabriella vagyok, a szívtöltés.hu megalkotója. 

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem, ismét sikerült értékes gondolatokat átadnom számodra. Főként párkapcsolati problémákkal és válással kapcsolatos cikkeket írok.

Ezek sokat segíthetnek Neked abban, hogy boldogabb párkapcsolatban élhess vagy ha netán elváltál esetleg váló félben vagy, akkor a következő kapcsolatodat sikeresebben tud működtetni. 

Párkapcsolati és válási tanácsadó

Szívtöltés.hu

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. | Szívtöltés - […] Tipikus hibák a párkapcsolatban […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekel a párkapcsolati és válásszakértői cikkek

Csatlakozz a levelezőlistához, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket és bejegyzéseket.

Sikeresen feliratkoztál!

Share This

Oszd meg ezt a bejegyezést barátaiddal!