fbpx
+ 36 30 628 2655 szivtoltes@gmail.com

Van értelme várni a válás megkezdésével vagy folytatásával a koronavírus (COVID-19) járvány idején? Nézd meg, hogy a járvány hogyan befolyásolhatja a válásodat egészségügyi, gazdasági és jogi kérdésekben.

Válás és koronavírus: van-e értelme várni?

Gondolom, sokan vannak, akiknél a válási folyamat még csak épp megkezdődött vagy már esetleg folyamatban van és a koronavírus okozta helyzet teljesen megállította. Ez egy dupla sokk lehet, hiszen a válással járó bizonytalanságot tetőzi az egész országot lebénító egészségügyi, gazdasági bizonytalanság is.

Egyszerűen nem tudjuk, hogy a 2020-as koronavírus járvány (COVID-19) milyen jelentős átalakulást idéz elő az élet különböző területein.

Valószínűleg Te is és még sokan mások azon gondolkodnak, hogy van-e értelme megvárni, míg a koronavírus vihara elmúlik, mielőtt elválsz.

Esetleg, még ha csak a válást fontolgatod, akkor is vesd számba a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi problémákat és gazdasági hatásait.

Segítek megvizsgálni az alábbiakban azokat a tényezőket és szempontokat, amelyek esetleg befolyásolhatják a válási döntésed meghozatalát. Ezeket a tényezőket egészségügyi, pénzügyi és jogi kérdésekre osztottam.

EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁK KORONAVÍRUS ÉS VÁLÁS ALATT

Válás és stressz-mentes hozzáállás?

A COVID-19 – koronavírus tekintetében a legjobb egészségvédelem saját szervezetünk immunrendszerének védelme és fenntartása, ide értve a családtagjainkat is.

A stressz jelentősen csökkenti az immunrendszert, és a válás az egyik leginkább stresszes esemény, amelyet az emberek az életükben megtapasztalnak.

A válás okozta stresszes helyzetek például: a konfliktus, a bizonytalanság, az otthonok szétesése, költözés, a barátságok megszűnése, a pénzügyi nyomás stb. Ezek a szituációk nemcsak stresszt okoznak, de az emberek józan ítélőképességét is csökkentik, nem egy esetben a magukról való gondoskodás képessége is gyakran sérül. Még akkor is, ha az érzelmi elszakadás már megtörtént vagy olyan házasságban élsz, ami viszonylag kényelmes és békés, úgynevezett kagylóházasság.

Mivel a koronavírus okozta bizonytalanság és az óvóintézkedések váratlan meghozatala nagy változást kényszerít önmagában is a családokra, ami stresszes helyzetet okoz, ezért magunk és családunk védelmének érdekében célszerű a válással kapcsolatos stresszes eseményeket a lehető legjobban minimalizálni.

Gondold át, hogy a párkapcsolatodban lévő konfliktusos helyzet megszüntetésére valóban csak a válás–e a megoldás.

A koronavírus okozta megváltozott élethelyzet más értékrendet állít fel a családok számára. Átértékelődik a minőségi élet fontossága, a békesség fogalma, az egymásrautaltság fogalma. A szeretet és gondoskodás előtérbe helyeződik. Párunk, ex-társunk emberséges viselkedése más szempontból láttatja magát.

Kérlek, ezért mérlegeld, hogy valóban van-e elég napi bántalmazás, hibáztatás, ellenőrzés, csapdába eső érzés vagy egyéb egészségtelen történés a kapcsolatodban. Ne érezd magad kellemetlenül, ha a párodra már nem haragszol annyira, mint a válási időszak kezdetén. Ez természetes dolog, mivel az emberek olyan pozitív tulajdonságukat mutathatják meg a járvány okozta helyzetben, amivel még soha nem találkoztak.

A fontossági sorrend áthelyeződött a családok életében. Fontos lett az egészséges élet megtartása, emberség, szeretet kimutatása, biztonságérzet kialakítása egy mindenki számára megváltozott élethelyzetben. Emellett a mindennapi hibáztatás, civakodás, gyermeknevelési kérdésekben egyet nem értés értelmetlennek tűnhet.

Elindulhat benned egy kettős érzés, egy bizonytalanság a jövőddel kapcsolatban. Menjek vagy maradjak? Eddig felépítettél egy menekülő utat és a válást választottad, mint megoldást a mindennapi stresszes helyzet könnyítése érdekében és most hirtelen minden megváltozott. Hogyan lehet mégis józanul, tisztán dönteni ilyen helyzetben?

Ebben tudok számodra segíteni. Az online válási tanácsadás erre a legalkalmasabb, mivel egy kívülálló segítségével mérlegelni tudod, hogy mit válassz. A tanácsadás eredményeként megerősítést kapsz a választásodnak megfelelően a jövőd kialakításában. 

PÉNZÜGYI PROBLÉMÁK KORONAVÍRUS ÉS VÁLÁS ALATT

Munka- és jövedelem kiesés

A legtöbb ember számára a válás általában pénzügyi megterhelést jelent. A háztartást ugyanúgy fent kell tartani egy jövedelemből, mint korábban kettőből tettétek és ehhez párosul a koronavírus okozta rendkívüli kiadások is. Aki gyermektartásdíj fizetésére kötelezett, annak még további kiadásokkal kell számolnia.

A 2020-as koronavírus-járvány nem csak egészségügyi, de pénzügyi értelemben is sok kárt okoz. Az emberek ezrei elveszíthetik a munkahelyüket, fizetetlen szabadságra kényszerülhetnek, alacsonyabban tudják eladni az ingatlanaikat, értékeiket.

Ha Te vagy házastársad valószínűleg elveszíti a jövedelmét, az nagymértékben megkérdőjelezheti a válás időzítését. Mindketten képesek lesztek fizetni a lakhatás költségeit? Élelmiszert venni? A magyar kormány valamilyen formában pénzügyi támogatást nyújt az érintett alkalmazottak és vállalkozások számára. Kérdés, hogy ez vonatkozik-e a családodra, és elegendő-e a túlélésre a gazdaság fellendüléséig?

Még válás nélkül is sok embernek kreatív módon kell csökkentenie lakhatási és megélhetési költségeit a koronavírus korában. Aki válik, annak még inkább.

Gondold végig, hogy ebben a helyzetben a válás után mennyire tudtok méltóságteljesen egymás szemébe nézni, ha az elhamarkodott döntés eredményeképpen egyikőtök eddig megszokott életszínvonala jelentős mértékben lecsökken. Ha annál a személynél következik be, aki a gyermektartásdíj fizetésére kötelezett és emiatt nem tudja a kötelezettségét teljesíteni, azt ugyanúgy mindketten megszenveditek.

Számos házasságban élő házastárs, amely válást indít, már nem osztja meg a hálószobáját. Ehelyett megoszthatod otthonod más helységét a volt házastársaddal. Így a két háztartás fenntartásával járó további költségeket minimalizálhatjátok, ha elég kreatívak és rugalmasak vagytok.

Vagyon csökkenése vagy elvesztése

Amennyiben csak a közös ingatlan eladása után tudtok külön-külön új életet kezdeni, akkor is meggondolandó, hogy alkalmas-e ez az időpont az ingatlan eladásra. Hiszen az ingatlanok piaci értéke esetleg jelentősen csökkenni fog a várható gazdasági válság hatására. Vajon mikor tudjátok eladni az ingatlant? Elegendő lesz-e az eladási ár két ingatlan vásárlására? Hitelképesek lesztek-e? 

Ha a házasság alatt szerezett vagyonotokat részvényekben vagy piaci alapú befektetési alapokban tartjátok, akkor előfordulhat, hogy a vagyonotokban esetleg jelentős csökkenése tapasztalható.

Mivel a házasság alatt szerzett vagyon általában egyenlően oszlik meg, a piaci hanyatlás vagy összeomlás nem lenne önmagában indok a válás elhalasztására. Mérlegeld, hogy érdemes-e elválni.

A válás költségei

A válás bonyolultságától, konfliktusától és a választott megközelítéstől függően ez általában több százezer forintba is kerülhet. A koronavírus gazdasági hatásai ösztönözhetnek arra, hogy a válásotok lezárását a leginkább együttműködő módon közös megegyezéssel közelítsétek meg. A válási tanácsadásnak számos további előnye van mindamellett, hogy csökkenti a stresszt és javítja a párok között lévő megfelelő kommunikációt, kompromisszumképességet. Ezáltal az ügyvédi költséget és a válásra fordított energiát jelentősen lehet csökkenteni.

JOGI KÉRDÉSEK JÁRVÁNY ÉS VÁLÁS ALATT

Mikor fog újra működni a bíróság?

2020. március közepétől kezdve törvénykezési szünet van a bíróságokon. Egyre több hatóság korlátozottan működik, így pl. a Földhivatalokban is megszűnt a személyes ügyfélfogadás.

A beadványokat postai úton kell feladni, illetve a hivataloknál az épülteknél kitett zárt levélládákba kell bedobni. A beadványokat a bíróságok és a Földhivatalok elbírálja. A bíróságok a tárgyalások kitűzéséről járványügyi vészhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kötelesek intézkedni. A bírók és alkalmazottak home officeban dolgoznak. A bíróságok az ideiglenes intézkedésekre vonatkozó kérelmeket kötelesek elbírálni a családjogi vonatkozások tekintetében.

Nyitva tart-e a családjogi ügyvéd és a közvetítő iroda?

Legtöbb ügyvéd felajánlja szolgáltatásait telekonferencia vagy videokonferencia útján.

Gyermektartás

Ha Te vagy házastársad elveszíti a jövedelmét, az befolyásolja a fizetett gyermektartásdíj összegét. Amennyiben a gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megállapítása jövedelemhez kötött – a jövedelem bármelyik része ​​növekszik vagy csökken -, akkor a gyermektartásdíj összegét ennek megfelelően módosítható, de elsősorban a gyermek érdekét veszik figyelembe, mert eltartása kötelező.

Vedd figyelembe, hogy a gyermekek gondozására álló forrásoknak minden körülmények között rendelkezésre kell állnia, hiszen a gyermekek gondozása és fejlődése ezen alapszik.

Házastársi tartás

A házastársi tartást (hétköznapi nyelven: asszonytartás) általában egy meghatározott összeggel, kezdési és befejezési dátummal állapítják meg. Ennek megállapítása és fizetése szintén nehézséget okozhat a gazdasági bizonytalanság idején, amely nagy hatással lehet az emberek jövedelmére is.

A házastársi tartás meghatározása azonban nem sokban különbözik a koronavírus előtti időszaktól. A meghatározás az egyes személyek jövedelmének és jövedelmi potenciáljának a legmegfelelőbb feltételezése alapján történik. Ha a házastársi tartást fizető személy elveszíti jövedelmét és csökken a fizetési képessége, akkor a továbbiakban közösen tárgyalnak és állapodnak meg egy alacsonyabb összeg fizetéséről. Megegyezés hiányában a fizető a bíróságon módosítást nyújthat be és kérheti a módosítást.

Kitöltsem a válás elindításához szükséges keresetlevelet?

A válasz a személyes, családi és gazdasági helyzetedtől függ.

A cikk megfontolásának áttekintése után a válás átgondolása, esetleg a házasság visszaállításának lehetősége a te kezedben van.

A 2020-as koronavírus járványnak elég jelentős szerepe lehet abban, hogy a válással várj a járvány elmúlásáig. De választhatod, hogy mindenáron kitartasz az eredeti terved mellett.

Szerzőről

Fleischer Gabriella vagyok, a szívtöltés.hu megalkotója. 

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem, ismét sikerült értékes gondolatokat átadnom számodra. Főként párkapcsolati problémákkal és válással kapcsolatos cikkeket írok.

Ezek sokat segíthetnek Neked abban, hogy boldogabb párkapcsolatban élhess vagy ha netán elváltál esetleg váló félben vagy, akkor a következő kapcsolatodat sikeresebben tud működtetni. 

Párkapcsolati és válási tanácsadó

Szívtöltés.hu

Érdekel a párkapcsolati és válásszakértői cikkek

Csatlakozz a levelezőlistához, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket és bejegyzéseket.

Sikeresen feliratkoztál!

Share This

Oszd meg ezt a bejegyezést barátaiddal!